Sıfır Gözyaşıyla Uyku Eğitimi Mümkün Mü?

Uyku eğitimi denilince birçok ailenin korkusu bebeğini ağlatmak oluyor. Bir noktaya kadar çok haklı bir kaygı ama bu kaygıda farkında olunması gereken noktalar var. Size bu yazıda onlardan bahsetmeye çalışacağım. 


Uzun yıllar özellikle de Amerika’da en popüler uyku eğtimi yöntemi ‘Bırak Ağlasın’ idi. Bir çok uzmanda bunun doğru olduğunu savundu. Bu yöntemde aileler çocuklarını odalarına bıraktılar ve hiçbir şekilde odasına girmeden uyumasını beklediler. Bebekler önce çok ağladı sonrasında ise ağlaya ağlaya uyudular. Sonuç olarak bebek odasında tek başına uyumayı öğrendi. Peki ya başka neler öğrendi? Ağladığında yalnız başına olduğunu, ne kadar ağlarsa ağlasın ebeveynlerinin yanına gelmeyeceğini öğrendi. Bu yüzden bana göre bu yöntemi kimse uygulamamamlı. 


Bu yöntemin yanlışlığını farkeden uzmanlar ise yeni yeni yöntemler denemeye başladılar. Bir çoğunun amacı ise minimum gözyaşıyla süreci yönetmek oldu. Kim West’te bu doğrultuda bir yöntem geliştirdi ve anne bebek arasındaki güvenli bağlanmayı zedelemeden bebekleri uyutacak yöntemi uygulamaya başladı. Peki konu başlığımızda sorduğumuz gibi süreç sıfır gözyaşıyla mı ilerliyor? Maalesef hayır…


Bebeklerin kendini ifade edebilmek için bildikleri tek yol ağlamak. Acıktıklarını, ilgi veya oyun istediklerini, altlarının pis olduğunu ifade edebilecekleri tek yol ağlamak. Bu yüzden de böyle bir durumda ağlamamalarını beklemek çok mantıklı değil, hatta imkansız. 


Burada önemli olan nokta bebeğiniz ağlarken sizin ne yaptığınızdır. Eğer onun ihtiyaçlarını karşılamaz ve ağlamasına duyarsız kalırsanız bebeğinizle aranızda kurmuş olduğunu bağı zedelemeye başlarsınız.


Burada değinmemiz gereken önemli birkaç nokta var. Her ağlamada bebeğinizi kucağınıza alırsanız bunu alışkanlık haline getirebilir bu yüzden de hareketlerini ve ağlamalarını iyi gözlemlemelisiniz. Örneğin bebeğinizi beşiğine koydunuz, beklemediği bir olay olduğu için direk ağlamaya başlayacaktır. Çünkü bunca zamandır alıştığı şeyler var ve bu değişiyor. Öncelikle bebeğinizi beşiğinin içinde sakinleştirmeye çalışmalısınız. Ara sıra saçını okşayabilir, poposuna pat pat yapabilirsiniz. Kısa cümlelerle yanında olduğunuza dair telkinde bulunabilirsiniz. Ama aktif diyalog kurmamalısınız. Bu bebeğinizi daha çok uyaracaktır. Ona dokunmanız gereken durumlarda bu dokunma mutlaka sizin kontrolünüzde olmalıdır. Bebeğiniz sizin elinizi, saçınızı tutmamalıdır. Ağlama şiddetlenirse eğer kucağınıza alıp sakinleştirip hemen yatağına yatırmalısınız. Kucağınıza fazla tutmanız koyarken daha çok ağlamasına sebep olacaktır. 


Uyku eğitimi zor gibi görünür ama kurallarına uyulduğu zaman görünenin aksine çok kolay olur. Minimum gözyaşıyla süreci yönetebilmek için uyku eğitimine başlamadan seçtiğiniz yöntemi okumalı iyi araştırmalısınız. Tüm detaylara hakim olmak işinizi kolaylaştıracaktır. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir