9-12 Ay Bebek Uyku Düzeni

Bu dönemde ortalama geceleri 11 , gündüzleri de 3 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde birçok çocuk akşam üstü uyuduğu 3. Uykuyu bırakır. Ve 12. Ay itibariyle sabah uykuları 1 saate öğlen uykular ise 1buçuk saate düşer.

 

9-12 ay arasında da bebeklerin fiziksel gelişiminde önemli noktalar vardır. Bunlardan bazıları ;

 

9. Ay 

-Tanımadığı kişilerden utanır

-Nesnelerle oynar

-Bir şeylere tutunup ayağa kalkabilir

-Elinde ki nesneyi isteyen kişiye uzatabilir

-Basit taklitler yapabilir.

 

10. Ay

-Oyuncak ve kişi tercihi yapar

-Emekler

-Eşyalara tutunarak sıralar 

-Ellerinden tutulduğu takdirde 1-2 adım atar

-Basit el parmak oyunları oynayıp kutu içindeki nesneleri çıkarabilir

 

11. Ay

-Ayakta kısa bir süre yardımsız durabilir

-Ayaktayken oturma pozisyonuna geçer

-Oturur durumda yetişkinle top oynar

-Ulaşabileceği uzaklıktaki nesnelere çeşitli yollar deneyerek ulaşır 

 

12. Ay 

-Çorabını çıkarır

-Yardımsız yürür

-Merdivenleri emekleyerek çıkar 

-Tek kelimelik cümleler kurar

-Çevresinde oyun oynayan çocukları inceler

-Bağımsız hareket etmek ister

 

9 ay da emekler ve otururlarken, 12. Ayda ise yürürken ayrılık kaygısı pik yapar ve bu sebeple bebekler özellikle annelerine yapışık yaşamak isterler. Bu fiziksel gelişimler kısa bir süre de olsa geceleri daha sık uyanmalarına sebep olabilir. 

 

Eğer hala bebeğinizi bir uyku arkadaşıyla tanıştırmadıysanız bu dönem ideal bir dönem olabilir. Uyku arkadaşı bebeğiniz karyolasında uyurken ona güven verecektir. Bebeğinin yattığı yere birkaç peluş koyun ve seçimi ona bırakın. Ya da onun seveceğini düşündüğünüz bir taneyi siz seçin. Uyku arkadaşıyla bağ kurmasını desteklemek için bebeğini beslerken onu da yanınıza alın. Ama uyku arkadaşını sadece uyku saatlerinde kullanın. Gündüz oynadığı oyunlara dahil etmeyin ki onu gördüğü zaman uykuyu çağrıştırsın. Ayrıca bir uyku arkadaşı edinmek, bebek arabasında ya da farklı herhangi bir ortamda uyuması gerektiği zamanda bebeğinize destek olacaktır. 

 

Bu dönem bebeğinizi bardakla tanıştırmanın da tam vaktidir. Bir çok bebek memede ya da biberonda uykuya geçer ama bu uzun vadede sorun olabilecek bir uyku alışkanlığıdır çünkü bebekler bu nesnelere bağımlılık geliştirmeye çok müsaittir. Şu an o noktaya gelmemiş olsanız bile bir süre sonra gece her uyanmasında meme ya da biberon isteyen bir bebeğe sahip olabilirsiniz. Bu sebeple bu dönemde artık bebeğinizi bardakla tanıştırıp yavaş yavaş biberonla olan ilişkisini azaltabilirsiniz. Emzirmeye devam etmek istiyorsanız bu konuda nasıl ilerleyeceğinizi bir uzmanla konuşmak en doğrusu olacaktır. 

 

Örnek program ; 

 

07.00-07.30 Uyanma kahvaltı 

 

09.00-09.30 Sabah uykusu . Bebeğiniz gece boyu kesintisiz 11-12 saat uyuyorsa sabah uykusuna uyandıktan 3 saat sonra yatırabilirsiniz.

 

12.00-12.30 Beslenme/Öğle yemeği 

 

13.00-14.00 Öğleden sonra uykusuna başlama.Uyanınca besleme

 

17.00-18.00 Akşam yemeği ( biberon, bardak, emzirmek, katı gıda vs.)

 

19.00-19.30 Beslenme ve uyku vakti

 

Sabah 9.00-9.30 gibi ilk uykuya yatırmaya çalışın. Erken kalkıyorsa biraz daha erken olabilir. Ama gece kesintisiz olarak 11-12 saat uyuyorsa biraz daha geçte yatabilir. Ama 3-4 saatten fazla ayakta kalmasına izin vermeyin. Uyku belirtilerini gözlemleyin ve buna göre yatıracağınız saate karar verin. 

 

Öğle uykusu genelde sabah uykusunun bitiminden 3 saat sonra başlar. Uyku belirtilerini yine gözünüzü dört açarak takip edin. 

 

Öğle uykusundan uyandıktan 3-4 saat kadar sonrada gece uykusunun başlangıcı olmalı.

 

Gece uykusu başlangıcı uyku rutinlerin başladığı saat değildir. Aksine tüm rutinlerin bitip bebeğin karyolaya konduğu saattir. 

 

Bu yazı Kim West’in İyi Uykular Tatlı Rüyalar kitabı referans alınarak hazırlanmıştı. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir