Ebeveynlerin Korkulu Rüyası Gaz

Bir gece ansızın bir karın ağrısıyla uyandık. Kıvranıyoruz uyuyamıyoruz. Korkunç bir ağrı bazen ağlamak, bağırmak geliyor içimizden. Çeşit çeşit çözümler düşünüyoruz. Yediklerimizden oldu herhalde diye düşünüyoruz. Bazen sabahlara kadar sürüyor bazende desteklerle birlikte bu ağrıyla başa çıkabiliyoruz.


Biz yetişkinler için bile bazen kabusa dönen bu olayı, dünyaya yeni gözlerini açmış, sindirim sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiş, ağrısının nedenini anlayamayacak kadar minik bir gözden değerlendirin bir de. Uykusunun ortasında mide ve bağırsaklarında dolaşan minik kabarcıklar yüzünden avaz avaz ağlayarak uyanan bir ufaklık.


Bu gaz diye nitelendirdiğimiz ufak kabarcıklar neden oluyor. Bunun en temelde iki sebebi var;


1)Henüz sindirim sisteminin tam olarak gelişmemiş olması

2)Memeden ya da biberondan emme sırasında yuttuğu hava


Peki bununla nasıl başa çıkacağız? Birinci madde için yapabilecek çok bir şeyimiz yok çünkü sindirim sisteminin gelişmesi bir süreç ve zaman geçtikçe bu kısım kendi kendine çözülecektir. Fakat yine de alabileceğimiz ufak tefek önlemlerle bu kısmında bir nebze rahatlamasını sağlamayı deneyebiliriz. Mesela annenin tükettiği süt ürünleri, kafein ve gaz yapan yiyeceklerde bebeği direk olarak rahatsız edebilmektedir. Deneme yanılma yoluyla bebeğimizi neyin daha çok rahatsız ettiğini saptayıp buna uygun diyetler yapmak rahatlamayı sağlayacaktır. Tabii bu konuda sizi en doğru yönlendirecek olanda çocuk doktorunuzdur.


İkinci madde için yapabilecek daha fazla şeyimiz var. Peki hava yutmak nasıl olur ve bunu engellemek için neler yapabiliriz?


Bebeğimizi memeden beslerken doğru şekilde memeyi kavratmazsak eğer memede boşluk kalan kısımlardan hava yutacaktır. Bu biberon ve emzik içinde geçerlidir. Ağza tam oturmayan emzikleri emen bebekler de yine emme eylemi sırasında hava yutacaklardır. Bu yüzden emzik seçimine de çok dikkat etmeliyiz. Bebeğimizin ağzına emerken hava kalmayacak şekilde tam oturan emzikleri tercih etmeliyiz. Bunun dışında en önemli faktörlerden biri de bebeğimizi memeden ya da biberondan besledikten hemen sonra hemen yatırmamanızdır. Hastane çıkışında bebek hemşiresinin ya da çocuk doktorunuzun öğrettiği pozisyonda bebeğinizin gazını çıkartmalı ondan sonra yatağına yatırmalısınız.Bu şekilde gazın midede uzun süre dolanmasını ve bağırsaklarına inmesini engelleyeceğiniz için daha az problem yaşayacaksınız. 


Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız doğru başlık seçimide çok önemli. Eğer bebeğinizin ayına uygun olmayan emzik başlığı kullanıyorsanız, bundan kaynaklı hızlı ya da yavaş akışta hava yutmaya neden olacağı için gaz sorununa yol açacaktır.


Bebeğiniz büyüyüp olgunlaştıkça da sindirim sistemi gelişecek ve yediklerini, yuttuğu havayı daha kolay tolere edebilecek hale gelecektir. Yani bebeğinizin büyümesiyle birlikte gaz sorunu yavaş yavaş ortadan kaybolacaktır. Kimi aile zamanla rahatlamasını beklerken bebeklerinin, kimi aile ise çocuk doktorlardan takviye istemektedir. Bu tamamen bebeğin yaşadığı sorunun büyüklüğü ve ailenin tercihleriyle ilgilidir. Bu konuda en doğru bilgiyi size çocuk doktorunuz verecektir. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir