Beyaz Gürültü

Bebeğinizin müjdesini aldıktan sonra heyecanla beklediğiniz o gün geldi. Ultrasona girecek ve o muhteşem sesi duyacaksınız. Bir sürü uğultulu ses içinde hayata sımsıkı bağlı gümbür gümbür atan bir kalp. İşte bebeğiniz 9 ay boyunca bu uğultu şeklindeki sesle büyüyor. Kendi varlığıyla birlikte bildiği bu ses adeta onun bir parçası oluyor. 


Doğum ile birlikte hem annesinin kokusundan hem de bu sesten ayrılan bebek kaygılanıyor ve bu kaygıyı ağlayarak ifade ediyor. İşte bu nokta ‘beyaz gürültü’ dediğimiz sesler imdadımıza yetişiyor ve bebeğimizi sakinleştiriyor. Peki beyaz gürültü tam olarak nedir?


İnsan kulağının algılayabileceği tüm seslerin birleşimine beyaz gürültü deniliyor. Bu beyaz rengin tüm renkleri içeriyor olması gibi bir durum. Doğadan gelen rüzgar, deniz sesleri ile ev içinde kullandığımız çamaşır makinesi, saç kurutma makinası gibi aletlerin sesleri beyaz gürültüye örnek verilebilir. Tüm bunlara gerek kalmadan beyaz gürültü için özel tasarlanmış oyuncaklarda mevcut. Bu oyuncaklar bebeğinizin dinlenip rahatlamasına ve daha rahat bir uyku uyumasına olanak sağlar.


Bebekler için beyaz gürültünün faydaları nelerdir?


-Bebeğinizin gaz ya da kolik sorunu varsa duyduğu beyaz gürültü ona anne karnındaki rahatını hatırlatacak ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.

-Kalabalık gürültülü bir ortamda bebeğinizi uyutmak için ideal bir yöntem olabilir. Beyaz gürültü çevredeki sesleri bastıracağı için bebeğiniz tanıdığı bir sesle daha rahat bir şekilde uykuya dalacaktır. 

-Beyaz gürültü sesi bebeğin ağlama sesine göre daha baskın olduğundan, bunu duyan bebekler sakinleşmecektir.

-Sadece uyurken değil, bebeğiniz uyanıkkende kendini huzursuz hissettiğinde duyacağı beyaz gürültü sesi onu sakinleştirecektir.


Her şey bu kadar güzel mi? Beyaz gürültünün hiç bi zararı yok? Dediğinizi duyar gibiyim. Bu tip sesleri doğru kullandığınıda bebeğinize zarar vermezsiniz. Fakat yanlış kullanımdan kaynaklanan sorunlar olabilir. Mesela yüksek seste kullanıldığında bebeğin işitme sistemine zarar verebileceğine dair çeşitli görüşler var bu yüzden de açtığınız beyaz gürültününü 85 db’i geçmemesi gerekmektedir. Bu nokta da benim tavsiyem bu tip sesleri herhangi bir yerden açmak yerine bunun için özel olarak tasarlanmış, doğum itibaren kullanılabileceği belirtilen ve etkisi kanıtlanmış ürünleri tercih etmeniz olacaktır.






Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir