6-8 Ay Bebek Uyku Düzeni

Bu dönemde bebeklerin bir çoğu gece ortalama 11 saat kesintisiz bir şekilde uyurlar. Bunun dışında toplam 3buçuk saat sürecek olan 2 ya da 3 gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. 6-8 ay arası dönemde bebeklerin fiziksel gelişimlerinde de önemli noktalar vardır. Bunlardan bazıları;

 

6. Ayda bebekler; 

 

-Destekle dik oturur 

-Kol ve bacak yardımıyla kendini iter

-Yüzüstü ileriye ya da geriye doğru sürünür

-Sırtüstü yatarken yüzüstü döner

-Yüzüstü yatırıldığında sırt üstü döner 

 

7.Ayda bebekler;

 

-Desteksiz oturur

-Kol altlarından desteklendiğinde adım atabilir

-Otururken emekleme pozisyonuna geçer

-Destekle ayakta durur

 

8.Ayda bebekler;

 

-Saklanan ve kısmen görünen nesneyi bulur

-Kucağa alınmak için yetişkine kollarını uzatır

-El ve dizleri üzerinde bedeninin ileri geri hareket ettirir

-Sırtüstü yatarken oturur pozisyona geçer

-Emekleme pozisyonuna geçer

 

Birçok bebek bu dönemde neredeyse gece boyu uyur. Fakat daha önce iyi uyuyan bazı bebeklerin bu dönemde uykularında bozulmalar görülebilir. Bunun en önemli nedeni de ortalama 8. Ay civarında başlayan ayrılık kaygısıdır. Bebek, ebeveyni onu beşiğe koyarken bu yüzden direnme gösterebilir. 

 

Bu döneme kadar bebeğini salıncakta, oto koltuğunda ya da bebek arabasında uyuttuysanız artık bunu bırakmanın vakti geldi demektir. Doğru uyku alışkanlıkları edinmesi adına onu artık karyolasına almalısınız. 

 

Bu tip değişiklikleri yaparken biraz gözyaşı olacaktır. Çünkü siz bu değişiklikleri yaparken bebeğiniz kendin engellenmiş hisseder ve değişikliklere direnmek ister. Eğer ona biraz zaman verirseniz kendini sakinleştirmeyi ve bu tip duygularla bahsetmeyi öğrenecektir. 

 

Bu dönemde olan bazı uyku sorunlarınında kaynağı beslenmedir. Uykuya memede uyutmak ya da biberonu emerken uyumasına izin vermek uyku ile beslenme arasında yanlış bir ilişkilendirme yapmasına sebep olacaktır. 

Bu sebeple uyku rutinin bir kısmında besleyip sonra kalan rutinlerimizi tamamlayıp bebeğimizi öyle beşiğine yatırmalıyız ki bu ilişkilendirmeyi kırabilelim. 

 

Ayrıca bu dönemde gelişen bazı fiziksel yeteneklerde uyku sorunlarına yol açabilir. Örneğin bebeğiniz sırt üstünden yüzüstüne dönmeyi biliyor fakat tam tersini henüz yapamıyor. Yüzüstü döndükten sonra tekrar dönmek isteyip dönemediğinde uyanacak ve desteğinize ihtiyaç duyacaktır. Ya da beşiğine tutunup ayağa kalktı fakat henüz kendi kendine oturmayı bilmiyor bu durumda çaresiz kalacak ve destek için sizi isteyecektir. Bu durumu en aza indirmek için gündüz öğrendiklerini yapması için onu teşvik edin ve bol bol pratik imkanı sunun. Ayrıca kalktığı zaman nasıl oturacağını ona gösterip öğretmeye çalışın.

 

Örnek program ; 

 

7.00-7.30 Uyanma ve Kahvaltı ( biberon, emzirme ve belki biraz katı gıda)

 

9.00-9.30 Bir buçuk- İki saat sürecek olan sabah uykusu. Uyanınca beslenme

 

12.30-13.00 Bir buçuk- İki saat sürecek öğleden sonra uykusu. Uyanınca beslenme

 

15.30-16.00 İsteğe bağlı 3. Uyku , 45 dk 1 saat

 

18.00-18.30 Yatma hazırlıkları , beslenme 

 

19.00-19.30 Uyku saati 

 

Önemli notlar ; 

 

*Sabah uyandıktan 1buçuk 2 saat sonra tekrar yatma zamanıdır.Genellikle bu 9-9.30 gibidir. Bebeğiniz size uykusunun geldiğinin sinyallerini verecektir.Onu hemen uyku öncesi beslememeye çalışın.

 

*Sabah uykusunun bitişi ile öğleden sonra uykusunun başlaması arası iki-üç saatlik bir zaman olmalı. Ama 3 saati geçmemelidir. Uyku zamanını tam kestirebilmek için hem saatinizi kontrol edin hem de bebeğinizin hareketlerini.

 

*Eğer bebeğinizin ilk iki uykusu 1 saat ya da daha az sürüyorsa 3. Gündüz uykusu şarttır ve bu uyku 45dk 1 saat civarı olmalıdır.

 

*9. Ay itibariyle birçok bebek bu uykuyu kendiliğinden bırakır.

 

*Yatma zamanı bebeğin karyolasında olduğu zamandır. Yani uyku rutinlerinizi  daha önce yapmalı ve planlanan saatte bebeğinizi yatağına koymalısınız.

 

*Son emzirme ya da biberonla beslemeyi son yatma rutinlerinden önceye almaya çalışın.Burada amacımız bebeğinizin beslenme ve yatma arasında bir ilişki kurmamasını sağlamak. Eğer böyle bir ilişki kurduysada bunu yıkmak. Ve bebeği beşiğine her zaman ‘uykulu ama uyanıkken koymalıyız.’

 

Örnek uyku düzeni ve yukarıda belirttiğiniz önemli notlar çerçevesinde bebeğinizin uyku planıyla oynayabilir ve değişiklikler yapabilirsiniz.Sizin bebeğinizin uyanma saati bu programdan erkense ona göre tüm programı daha erkene kaydırabilirsiniz.

 

Bu yazı Kim West’in İyi Uykular Tatlı Rüyalar kitabı referans alınarak hazırlanmıştı. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir