Uyku Öncesi Rutinler

Bebekleri dünyaya geldiklerinde her şey onlar için çok yabancıdır. Çevrelerinde olup biteni algılamakta çok zorlanırlar ve bu onlar için zaman zaman korkutucu bir hal alabilir. Yaşamı onlara daha anlaşılabilir kılabilmemiz için rutinlere ihtiyacımız var. Bu rutinler sadece gece değil gün içinde de olmalı. Bir sonraki adımda ne olacağını bilen bebek daha huzurlu ve mutlu olacaktır. 


Özelliklede uyku öncesi rutinler bebeğin uyku saatini anlaması için çok önemli. Gece ve gündüz aynı rutinleri yapmak zorunda değilsiniz ama benzer olmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Gündüz uyku öncesi rutinleri daha kısa olabilir özellikle bebeğiniz 2-3 uyku uyuyorsa uzun rutinler sizi zorlayacaktır. Ama gece uykusu öncesinde biraz daha uzun tutmanız bebeğinizin uykuya geçisini kolaylaştıracaktır.


Peki uyku rutinlerinde neler yapılabilir? Benim özellikle gece uykusu öncesi en çok tavsiye ettiğim şey ılık suyla bebeğe banyo yaptırılması. Bu hem bebeğinizin günün yorgunluğunu atmasına yardımcı olacak hem de tüm vücudunun rahatlamasını sağlayacaktır. Ilık bir banyonun arkasından yapılan masaj ise rahat uykuya geçiş için idealdir. Bunların hepsini yaptıktan sonra bebeğinizi uyuyacağı ortama götürüp ninni söylemek, kitap okumak ya da onu çok uyarmayacak ufak oyunlar oynamakta geçişi kolaylaştıracaktır. Son aşamada uyuyacağı ortamda vakit geçirmesi çok önemli çünkü bu çocuğunuzun hem ortama adaptasyonunu arttıracak hem de gece uyanmalarında uykuya kendi kendine tekrar geçişini kolaylaştıracaktır. 


Rutinler başlı başına kaliteli uyku getirmez. Fakat kaliteli uykunun en önemli ayağından biridir. Bebeğinize uyku eğitimi vermeye karar verdiğiniz de ilk yapmanız gerekenler uyku düzeni ve uyku rutini oluşturmaktır. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir