Uyku Eğitimi İçin Emzirmeyi Bırakmalı Mıyım?

Yenidoğan döneminde emmek bebek için beslenmekle birlikte kendini güvende hissetme ve annesiyle bağ kurma aracıdır. Anne sütü; içerisinde bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri barındıran ve sindirimi kolay olan benzersiz bir gıdadır. Kan şekerinde düşme, sarılık gibi riskler nedeniyle özellikle ilk günlerde bebek her ihtiyaç duyduğunda mutlaka emzirilmeli, aralık kesinlikle 2 saati geçmemelidir. 


Uzmanların büyük çoğunluğu ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyor. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ise mama desteği verilebilir. Bunlara ek su dahil hiç bir gıdanın (doktorunuz önermediği sürece) bebeğe verilmemesi gerekiyor. İlk 6 aydan sonra da siz ve bebeğiniz hazır olana dek emzirmenin sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle 1 yaşına kadar bebeğinizin temel gıdası hala anne sütü. 


Uyku eğitimine başlarken emzirmeyi bırakmak gerekli mi sorusu ise birçok anne için soru işareti yaratıyor. Bana emziren danışanlarım tarafından ilk sorulan soru ‘çok ağlayacak mı?’ İkinci sorulan soru ise ‘emzirmeyi bırakacak mıyım?’ . Bunun cevabı kocaman bir ‘hayır’. Ben ve bu işi eğitim alarak yapan tüm arkadaşlarım bebeğin emmesinin ne kadar kıymetli olduğunun farkındayız. Bizim bıraktırmak istediğim davranış emerek uyuma alışkanlığı. Çünkü bu uykuyu direk olarak olumsuz etkiliyor. Gelin birlikte bunun üzerine konuşalım biraz. 


Biz tecrübesiz anneler her ağlamanın açlıktan olduğunu düşünürüz ve ihtiyacı acaba nedir diye düşünmeden ya meme ya mama vererek sakinleşmesini isteriz. Anlık olarak emmenin verdiği rahatlıkla sakinleşen bebek bir süre sonra tekrar huzursuzlanacaktır. Çünkü her ağlamada karnı doyurulduğu için sindirim problemleri çekmeye başlayacaktır. Bu da hem uyku sorunlarına neden olacaktır. 


İlk 3 ay yaptığımız herhangi bir davranış bebeklerde alışkanlığa dönüşmüyor ama bizlerde dönüşüyor ve 3. aydan sonrada benzer davranışlar sergilemeye başlıyoruz. Yenidoğan döneminde bebeklerin çoğu emerken uyuyakalır. Bu normal bir davranış şeklidir. Fakat bu durumun farkında olup her uykusunu bu şekilde uyutmamalıyız. Beslenmeyi uyku öncesi değil de uyku sonrası saatlere çekmeliyiz. Özellikle 3.ay sonrasında bu konuya daha da dikkat etmeliyiz. 


Tüm bu sebeplerden dolayı uyku eğitiminde emzirmeyi bırakmanıza gerek yoktur. Ama kendiniz okuyarak araştırarak, ya da danışmanlık alıyorsanız danışmanınızla birlikte emzirme saatlerini düzenlemelisiniz. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir