İkiz Bebeklerde Uyku Eğitimi

İkiz bebek sahibi olmak demek uykusuz gecelerin tek bebek sahibi annelere göre daha erken başlaması demektir. 

 

Hamileliğinin 7.ayını doldurmuş bir annenin yatakta rahatça sağdan sola, soldan sağa dönmesi zorlaşmıştır. Bebekleri neredeyse ağzından çıkacak boyuta gelmiştir 🙂 Hep yürek ağızda ‘erken mi doğacaklar acaba’ korkusuda cabası. Ve ‘artık doğsalarda biraz rahat etsem’ cümlesinin sık sık tekrarlanıyor olması.

 

Ama maalesef genelde doğumla birlikte uykusuz geceler bitmiyor. Hatta daha çok uzun sürecek olan uykusuz geceler devam ediyor. Gelişmemiş sindirim sistemiyle doğan bebekler her şeyden rahatsız olup sık sık uyanıyorlar hatta bazen hiç uyuyamıyorlar. 

 

Peki doğdukları andan itibaren ne yapmalıyız? 

 

Öncelikle bebeklerimizin ağlamasına her zaman kulak vermeli ve tanımaya çalışmalıyız. Acaba bebeğim neden ağlıyor. Altı pis? İlgi istiyor? Karnı aç? Stresini boşaltıyor? Yani şunu kesinlikle unutmayın her ağlama açlıktan değildir. Eğer bebeğimiz her ağladığında ağzına memeyi ya da biberonu verirsek hem ona sakinleşmek için başka yol öğretmemiş hem de büyük ihtimal emdiği sırada uykuya dalacağı için uyumak adına tek yolun emmek olduğunu öğretmiş oluyoruz. Bu yüzden verdiği işaretleri iyi takip edip gerçekten aç olup olmadığına bakmalıyız. 

 

Bu dönemde kazandırılan en yanlış alışkanlıklardan biri de bebeği sallamaktır. Bebeğin uyumak için sallanmaya ihtiyaç duyduğuna dair inancımız var fakat sallanmak bebeği sersemletmek demektir sadece. Bu yüzden doğduklarından itibaren hiç bir şekilde bebeğinizi sallamayın. Yatırın göğsünüze ve sizin kalp sesinizle uyusun, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek şey sizin sıcaklığınız özellikle yenidoğan döneminde. Aslında iki bebekte en zor olan kısımlardan biri de bu fakat onunda çözümü var; yardım istemek! İnsanlardan yardım istemekten çekinmeyin bu sizi yetersiz yapmaz. Tam tersine bebeklerine daha fazla yetebilmek isteyen özverili anne yapar. Böylelikle sizde iki bebeğinize birden daha çok ve verimli zaman ayırabilirsiniz.

 

6. Ayları doldu artık uyku eğitimi vakti 

 

Büyüyüp 6.aylarını doldurdukları (doğmaları gereken zaman göre 6.ayı doldurmuş olmaları gerekmektedir.) zaman ise artık uyku eğitimi vermenin vakti geldi demektir. Bebeklerinize uyku eğitimini ayrı odalarda mı yoksa aynı odada mı vereceğiniz biraz şartlara ve bebeklerinize bağlı bir durum. Ama sürece öncelikle aynı odada aynı anda sandalyenizi beşiklerinin ortasına koyarak başlayabilirsiniz. Burada bebeklerin ayı, süreç boyunca ne kadar ağladığı önemli nokta. Eğer ağlamaları çok fazlaysa veya birbirlerini çok fazla uyardıklarını bu yüzden uyuyamadıklarını düşünüyorsanız; ayrı odalarda uyku eğitimi verilebilir. Bu durumda bir bakım veren bir bebeği diğer bakım veren ise ikinci bebeği uyutabilir. Eğer bir kişi her iki bebeğede uyku eğitimi vericekse bu durumda sırayla olmasından başka bir seçenek kalmamıştır. Fakat bu biraz daha yorucu ve yıpratıcı olabilmektedir. Bu durumda bile sabırlı ve tutarlı olunduğu takdirde mutlaka sonuca ulaşılacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir