Bebeğimi Memede Uyumaktan Nasıl Vazgeçirebilirim?

Bebeğiniz gece uykusuna memede dalıyor ve bütün gece uyanıp meme emmek istiyorsa neler yapmalısınız?

Her türlü alışkanlığı bırakmanın en önemli noktası ‘Sabır ve Tutarlılık’. Uyku eğitimine başlamdan önce bundan emin olup olmadığınızı kendinize sormalısınız. Çünkü başlamak ve yarıda bırakmak bebeğinizi ve sizi olumsuz etkileyecektir. Ayrıca uyku eğitimi öncesi evde yaşayan bütün bireylerin yapılacaklar konusunda hem fikir olmasıda çok önemli. Süreç içerisinde yol almaya çalışan anne ya da babaya yapılacak olumsuz bir yorum sürecinizi daha da zorlaştıracaktır. 

Bütün kontrolleri sağladınız ve uyku eğitimine hazırsınız. O zaman başlayabiliriz 🙂 

Karar verdiğinizde öncelikle yapmanız gerekeni yaptınız ve gündüz uyku saatlerini bebeğinizin ayına göre düzenlediniz. Şimdi sıra uyku desteği olan memeyi bırakmakta. 

 

Memesiz 1.Gün 

Uyku saati geldiğinde rutinlerinizi uygulamaya başlayın ve uyku ortamı dışında aydınlık bir yerde bebeğinizi emzirin. O sırada memede uyumasına kesinlikle müsaade etmeyin. İlk gün uykuyla emzirme arasında 5-10 dk olmasına özen gösterin.

Eğer bebeğiniz sizin söylediklerinizi anlayabilecek bir aydaysa ona mutlaka artık memede uyumayacağını anlatmaya çalışın. 

Bütün rutinlerinizi bitirip artık uyku saati geldiğinde onu istediğiniz gibi uyutabilirsiniz. Meme vermeyin yeter. Odada gezdirebilir, çok hafif kucağınıza alıp kendinizi sallayabilirsiniz. Fakat burada önemli nokta sürekli aynı şeyi yapmamanız yani bebeğinizi memede uyutmak yerine sallayarak uyutmayı denerseniz ona yeni bir alışkanlık kazandırmış olursunuz. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm. Ağlayacak ve uyku alışkanlığını isteyecektir. Burada kritik nokta sabırla ve şefkatle bebeğinize yaklaşmanız. Ona çok nazik ses tonuyla ‘ artık memede uyumayacaksın’ diye telkinde bulunabilirsiniz.

Memesiz 2. Gün 

Memesiz 2. günde emzirmeyi rutinin en başına çekin. Bebeğinizi doyurun ve rutinlerinizi uygulayın. Yine bu gece de bebeğinizi istediğiniz şekilde uyutabilirsiniz. Kritik nokta sürekli aynı şeyi uygulamamalısınız. Yoksa bebeğinize yeni bir alışkanlık kazandırmış olursunuz. Bunu istemeyiz 🙂 Ayrıca bebeğinize dokunmanız gereken durumlarda dokunma daime sizin kontrolünüzde olmalı. Kontrolü bebeğe vermeniz durumunda işler daha da karışacaktır. Bebeğinizin yüzünüzle, saçınızla oynamasına, elinizi tutmasına kesinlikle izin vermemelisiniz. 

Memesiz 3. Gün 

Memesi 3. günde emzirmeyi rutinin en başına çekin. Beslenmeyle uyku arasında yarım saatlik bir zamna dilimi olmalıdır. 

Diğer günlerde uyguladıklarımız 3. Gün içinde geçerli. 

3. Gün bebeğinizi başarılı bir şekilde memesiz uyuttuğunuza göre artık uyku eğitimine geçebiliriz. 

Bu 3 günün sonunda bebeğiniz memesiz uyumaya alışmış olacaktır. Buradan sonra iş büyük ölçüde sizde. Eğer bunaldığınız, yorulduğunuz bir günde bir an önce uyuması için memede uyutmaya kalkarsanız alışkanlığı baştan kazanacaktır. Uyku ile ilgili tüm süreçlerde olduğu gibi burda da kritik nokta sabır ve tutarlılık.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir