Uyku Eğitiminde Gece Beslenmesi


Uyku eğitimine başlangıçta bana en çok gelen sorulardan bir tanesi de gece beslenmesi nasıl olmalı? İlk doğduğu zamanlarda bebekler için emmek sadece beslenmek değil kendini güvende hissetme aracıdır. Bu yüzden de tüm uzmanlar her istediklerinde meme verilmesini tavsiye eder. Ama 40ı çıkan bir bebekte artık bebeğin sinyallerini biraz dinlemeye başlamak gerekir. Her ağlama açlıktan değildir. Bazıları gazı olduğu için, bazıları annesinin kokusunu aradığı için bazıları ise tamamen stres boşaltma amaçlı olabilir. 


Uyku eğitimi için ideal zaman 6.aydır. Sonrasında da uyku eğitimi vermek mümkündür fakat ne kadar küçük o kadar yüksek başarı demek 🙂


Eğer bebeğiniz 6-8 ay aralığındaysa gece 1 beslenme yapabilirsiniz. Şu anda daha çok besleniyorsa kaç kere beslendiğine göre önce 2’ye sonra 1 düşürebilirsiniz. Örneğin; bebeğiniz saat 7 de uykuya yatıyorsa gece 11 ve 4 te 2 beslenme yapabilirsiniz. Bu beslenmeyi bebeğiniz uykudayken rüya öğünü şeklinde yapmanızı uyandığında kesinlikle beslememizi tavsiye ediyorum. Burada amacımız bebeğinizin uyku ve beslenme arasındaki bağı koparmasını sağlayabilmek. 


9 aydan büyük bebeklerin gece beslenmeye ihtiyacı yoktur. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece gece beslenmesini kesmenizi tavsiye ederim. Yukarı anlattığım gibi azaltarak kesebilirsiniz. 


15 aydan büyük bebeklerde ise bir anda tüm gece beslenmesini kesebilirsiniz. Bunu bebeğinize anlatmanızı tavsiye ediyorum. Örneğin; artık sadece güneş varken meme emeceğiz gibi şeylerle onun konuyu net anlamasını sağlayabilirsiniz. Burada söylediğinizin dışında herhangi bir zamanda emzirmemeniz çok önemli. Bebeğinizin karşısında bir kere tutarlılığınızı kaybederseniz sürekli olarak deneyecektir acaba tekrar verir mi? diye ve eskisinden daha çok ağlayacaktır. 


Bazı bebekler ise rüya öğünü kabul etmez, uyku da beslenmek istemezler. Bu durumda yapıcak tek şey uyandıklarında beslemek olur. Zorlamak doğru değildir. Ve mutlaka çocuğunuzu takip eden doktorlar görüşmeli ve gece beslenmeye ihtiyacı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Sürekli bir şey yemek bebeğinizi bir süre sonra rahatsız edecektir. 


Uyku düzeninizi, beslenme düzeninizi oturttuktan sonra sıra geliyor son aşamaya uyku eğitimine 🙂

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir